Segíts létrehozni a The Goingman Camera Múzeumot

Mit tartalmaz a "The Goingman Camera Collection"?

Maga a gyűjtemény több mint 1000 különböző antik fényképezőgépet tartalmaz, amely nagyjából 100 év fotótörténelmét öleli fel az 1880-as évektől az 1980-as évekig. Mind történelmi, kulturális és fototechnikai szempontból is különleges és jelentős, egyúttal összefoglaló jellegű gyűjtemény, amely a mai napig sokféle módon és forrásból gyarapszik.

A kollekció a kihuzatos (harmonika) kamerák széles választékán alapul, amelyek kialakítás, méret, származás és forma alapján is jól elkülöníthetőek a gyűjteményen belül. Van számos optikai távolságmérővel felszerelt gép és persze sok klasszikus tükörreflexes (SLR) fényképezőgép is. Ezeken a modelleken túl megtalálhatóak még nagy formátumú mahagóni és sárgaréz kivitelű kamerák, bakelit kamerák, több tüköraknás (TLR) fényképezőgép, instant és egyéb polaroid gépek, dobozkamerák, sajtókamerák, sőt kézi filmes kamerák is a XX. század elejéről. Ezeken kívül vannak furcsa sztereó készülékek, különleges panoráma kamerák és egyéb olyan különlegességek is, amelyek akár a téma szakértőinek a figyelmét is felkelthetik.

Meg kell említeni a gyűjteményben megtalálható számtalan fotográfiai kiegészítőt: távolságmérőket, vakukat, állványokat, kábeleket és szűrőket. De ugyanígy régi papírfotókat, fotólemezeket, dagerrotípiákat, valamint azt a sok más fényképészeti, filmelőhívó berendezést és egyéb eszközt, amelyeket valaha mind az analóg fényképezéshez kötődően használtak.

Nem utolsósorban a gyűjtemény számos műszaki leírást és egyéb fotós reklámanyagot is tartalmaz, amelyek közvetlenül az egyes tételekhez köthetőek. Ezek a tervek szerint a különböző kamerák jobb és részletesebb megértését szolgálják majd a jövőben ide érkező látogatók számára. Hozzáadott perspektívát adnak a gyűjtemény egyes darabjainak bemutatásához és minden bizonnyal  tovább emelik majd a leendő kiállítás szakmai minőségét.

A tervezett The Goingman Camera Museum tényleges mérete – amely még mindig az adott anyagi lehetőségektől és azok jövőbeni elérhetőségétől függ –  500-nál több fényképezőgép és a hozzájuk kapcsolódó szakanyag kiállítását teszi majd lehetővé egyidejűleg mind tematikus, mind pedig időrendi sorrendben.

Íme néhány darab:

Segíts létrehozni a The Goingman Camera Múzeumot

Mindazok, akik több mint 100 eurót adományoznak, felkerülhetnek a The Goingman Camera Múzeum „Legjobb adományozók listájára„. A lista megjelenik a Múzeum online honlapján, valamint a Goingman Camera Múzeum épületében, Villafranca del Bierzóban.